Reklam
tvTürk

Eğitim-Bir-Sen’den sözleşmeli öğretmenler için kadro talebi

AİLESİNDEN AYRI, ÇOCUKLARINA HASRET BIRAKAN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK UYGULAMASININ MAĞDURİYETLERİNE ‘DUR’ DEMEYE GELDİKLERİNİ SÖYLEYEN HAMDİ YILDIZ, “BİLİNMELİDİR Kİ KAMU HİZMETLERİNDE KALİTE, SÜREKLİLİK, KAPSAYICILIK VE GÜVENLİK KADAR, KAMU GÖREVLİLERİNİN İSTİHDAM ŞEKLİ, ÇALIŞMA ŞARTLARI, MALİ, SOSYAL VE ÖZLÜK HAKLARI DA ÖNEMLİDİR. KAMU GÖREVLİLERİNİN ‘GENELLİK, ADİLLİK, EŞİTLİK’ İLKELERİNE UYGUN HÜKÜMLERLE MUHATAP OLMASI, ‘SAYGIN İŞ’ ANLAYIŞININ BİR GEREĞİDİR. ANAYASANIN, ‘ASLİ VE SÜREKLİ NİTELİKTEKİ KAMU HİZMETLERİNİN KAMU GÖREVLİLERİ ELİYLE YÜRÜTÜLMESİ’ GEREKTİĞİNE İLİŞKİN HÜKMÜ ORTADAYKEN VE AYNI UNVANDA KADROLU STATÜDE İSTİHDAM OLMASINA RAĞMEN, EĞİTİM-ÖĞRETİM HİZMETİNDE SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ÇALIŞTIRILMASINI KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİLDİR. SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN İSTİHDAMI, GEREK SÖZLEŞMELİ EĞİTİMCİLER GEREK İSTİHDAMI GERÇEKLEŞTİREN KURUMLAR GEREKSE FARKLI STATÜDEKİ PERSONELDEN AYNI KAMU HİZMETİNİ ALAN ÖĞRENCİ VE EBEVEYNLER AÇISINDAN CİDDİ SORUN OLUŞTURMAKTADIR. SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK, KABUL EDİLMİŞ HATANIN TEKRARI, GEÇMİŞ SIKINTILARI UNUTMANIN, AYNI KISIR DÖNGÜYÜ YENİDEN KURUP BİRÇOK DEĞERİ HEBA ETMENİN ADIDIR” DİYE KONUŞTU.

  • Diğer
  • 17 Aralık 2019
  • 163 KEZ OKUNDU
Reklam

Eğitim-Bir-Sen Samsun 1 No’lu Şube Başkanı ve Memur-Sen İl Temsilcisi Hamdi Yıldız, “Aileleri bölen, öğretmenin zihnini ailevi sorunlarla meşgul eden, aynı işi yapanlar arasında sosyal hiyerarşi üreten, hak ve ücretlerde haksızlıklara fırsat veren ’sözleşmeli öğretmenlik’ uygulamasına son verilmelidir” dedi.

Türkiye’de eş zamanlı olarak düzenlen basın açılamasında Eğitim-Bir-Sen Samsun 1 No’lu Şubesi sözleşmeli öğretmenler için eşit özlük hakları ile kadro talebinde bulundu. Başkan Hamdi Yıldız yaptığı basın açıklamasında parçalanmış aileleri kavuşturacak bir düzenlemenin yapılmasını istediklerini belirterek, “Bir öğretmen düşünün ki diğer tüm çalışanlar mesai bitiminde evine, ailesine giderken, o, aile hasreti kokan soğuk bir dört duvar içine doğru yürümektedir. Diğer tüm ebeveynler çocuklarıyla hafta sonu planları yaparken, o, eş ve çocuk hasretiyle kahrolmaktadır. Herkes aklıyla, bedeniyle kendisini işine verip coşkuyla çalışırken, o, bedeniyle sınıfta, aklıyla uzak düşmüş yuvasındadır. İşte o, sözleşmeli öğretmendir ve tasavvurun ötesinde acı bir Türkiye gerçeğidir” diye konuştu.

Ailesinden ayrı, çocuklarına hasret bırakan sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının mağduriyetlerine ‘dur’ demeye geldiklerini söyleyen Hamdi Yıldız, “Bilinmelidir ki kamu hizmetlerinde kalite, süreklilik, kapsayıcılık ve güvenlik kadar, kamu görevlilerinin istihdam şekli, çalışma şartları, mali, sosyal ve özlük hakları da önemlidir. Kamu görevlilerinin ‘genellik, adillik, eşitlik’ ilkelerine uygun hükümlerle muhatap olması, ‘saygın iş’ anlayışının bir gereğidir. Anayasa’nın, ‘Asli ve sürekli nitelikteki kamu hizmetlerinin kamu görevlileri eliyle yürütülmesi’ gerektiğine ilişkin hükmü ortadayken ve aynı unvanda kadrolu statüde istihdam olmasına rağmen, eğitim-öğretim hizmetinde sözleşmeli öğretmen çalıştırılmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Sözleşmeli öğretmen istihdamı, gerek sözleşmeli eğitimciler gerek istihdamı gerçekleştiren kurumlar gerekse farklı statüdeki personelden aynı kamu hizmetini alan öğrenci ve ebeveynler açısından ciddi sorun oluşturmaktadır. Sözleşmeli öğretmenlik, kabul edilmiş hatanın tekrarı, geçmiş sıkıntıları unutmanın, aynı kısır döngüyü yeniden kurup birçok değeri heba etmenin adıdır” şeklinde konuştu.

“Anasından babasından ayrı büyüyen çocukların aile hasretine son verilmelidir”

Eğitimcilerin işi ile eşi arasında tercihte bulunma çelişkisinden kurtarılması gerektiğini ifade eden Yıldız, “Kamu istihdam politikalarına yön verenler, nitelikli kamu hizmetinin ancak iş ve iç huzuruna kavuşmuş, anayasal hakları tesis edilmiş kamu personeli eliyle yürütülebileceğini görmelidir. Eğitimciler, işi ile eşi arasında tercihte bulunma çelişkisinden kurtarılmalı, anasından babasından ayrı büyüyen çocukların aile hasretine son verilmelidir. Mutlu, yerinden ve işinden memnun öğretmenler demek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri başta olmak üzere, istihdamda güçlük çekilen yerlerde eğitimde kalitenin ve başarının artması demektir. Eğitimdeki başarı, terörle mücadelede de en etkili yöntemdir. Okulda olması gereken çocukları dağda görmek istemiyorsak eğitimde teşvik sistemine geçmek zorundayız. Terör ancak eğitimle biter. Terör biterse kalkınma olur. Genç işsizliği azalır. Gençliğin enerjisi refaha, kalkınmaya, bölgenin gelişmesine harcanmış olur. O hâlde, ucuz işçilikten farksız ücretli öğretmenlik ayıbına dur denilmelidir. Aileleri bölen, öğretmenin zihnini ailevi sorunlarla meşgul eden, aynı işi yapanlar arasında sosyal hiyerarşi üreten, hak ve ücretlerde haksızlıklara fırsat veren sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına son verilmelidir. Personel sisteminde bir devrim yapılmalı; iş güvencesi için, eşit işe eşit ücret için, çalışma barışı için, emekte performans, hizmette yüksek kalite için, bütün kamu sistemi kadrolu istihdamda birleştirilmeli, adaletsizlikler bitirilmelidir” şeklinde konuştu.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ