Reklam
tvTürk

YERYÜZÜNÜN KANATSIZ MELEKLERİ

Reklam

iki kadın: Biri Sevilay Akbaş, diğeri Semiha Kapısız…

Yaşlarını ve mesleklerini sormayın. Onlar birer melek zira, Bilirsiniz meleklerin yaşı olmaz ve iyilik için çalışırlar. Onların sadece kanatları yok ve yeryüzünde yaşıyorlar. Projenin fikir annelerinden Sevilay Akbaş ile “Gün Işığı Eğitim ve Oyun Odası” projelerini konuştuk.

Z.B. Sevilay Hanım, sizi tanıyanlar sizi, “iyiliksever ve pozitif enerji” olarak tanımlıyor. Gördüğümüz kadarı ile gerçekten de öylesiniz. TVTürk ailesi olarak bize projeniz hakkınızda bilgi verir misiniz? Nasıl oluştu bu proje?

S.A. İki bayan başbaşa bir gün kahve içiyoruz bir yerde. Konuşmaya başladık: “Bu dünyaya bir geliş amacımız olmalı, biz ne için yaşıyoruz?” diye. İnsanlara, özellikle çocuklara kalıcı ve etkili bir şey yapmalıyız diyerek düşünmeye başladık. İhtiyaç sahiplerine, engelli insanlara dernekler bir şekilde ulaşıyor ve ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Bedensel engelliler türlü zorluklara rağmen hayata bir şekilde tutunup günlük yaşamlarını sürdürebiliyorlar ya zihinsel engelliler, çocuklar… Onlar nasıl yaşıyor? İşte düşündüğümüz projenin temel dayanağını bulmuştuk. İşe ogün koyulmaya başladık.

Z.B. Zihinsel Engelliler ve eğitimleri… Gerçekten de Türkiye’nin kanayan yaralarından biri. Bu konuya ilişkin nasıl araştırmalar yaptınız?

Hep sorular sorduk ve cevaplarını aradık. En çok onlar istismara uğruyor, en çok onlar mağdur. Aileleri, yakınları, eğitmenleri bir gün olmayacak, o zaman hep itilip kakılacaklar. Onlar eğitilebilir mi? Eğitilebilirler ise günlük hayatlarını tek başlarına idame edebilirler mi? Onların eğitimleri ile kimler ilgileniyor, onlar ile gerçekten ilgileniyorlar mı? Dürüst olalım: Bu soruların cevapları hiç hoşumuza gitmedi. Bu konu kanayan bir yara. Zihinsel engellileri eğiten eğitim kurumları ya gerekli özeni göstermiyor ya da istese de ilgilenecek materyalleri yok. O zaman yeniden düşünmeye başladık. Acaba bizler eğitmenlerin ellerini güçlendirecek materyalleri sağlarsak onlar için bir nebze faydalı olur muyuz? Ve başladık şehir şehir, köy köy gezip, “Günışığı Eğitim ve Oyun Odaları” yapmaya.

Z.B. Yeri gelmişken Günışığı Eğitim ve Oyun Odaları bir dernek midir?

S.A. Hayır, ne bir dernek ne de herhangi bir kurum ya da kuruluşa bağlı. Tamamen iki kadının yüreğini ve kısıtlı bütçesini ortaya koyarak başlattığı, eğitim amaçlı bir çalışmadır bu.

Z.B. Bugüne kadar nerelerde Günışığı Eğitim ve Oyun Odası kurdunuz?

S.A. Öncelikle Yozgat Sarıkaya’dan başladık. Çünkü Sarıkaya Belediye Başkanımız kültürel projelere destek veren ender başkanlarımızdan birisidir.

Sonra Kayseri, Özel Berksoy Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, sonra Sivas Şarkışla Yahyalı Köyü. Burada ayrıca İlköğretim okulunun ve köyün civarlarına yaklaşık 250 tane ağaç dikildi. 12 tanesini Günışığı olarak bağışladık. Ankara’da Keçiören’de Özel Su Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ni kurduk.

Bu yerlerin ilginç hikayeleri var. Mesela Sivas Şarkışla Yahyalı Köyü’nün ilköğretim okulunu köylüler ahır olarak kullanıyormuş. Yahyalı Köyü Derneği Yönetim Kurulu üyeleri bu duruma el koyarak, burayı köy konağı, müze, kütüphane olarak onarmışlar. Biz de günışığı eğitim odalarımızdan birini yaptık buraya. Sıradaki durağımız Hatay’da.

Z.B.Sevilay Hanım sizler gibi insanların var olduğunu bilmek mutluluk veriyor. Bizler de Tv Türk ailesi olarak sizlere destek vermek isteriz. Son olarak okuyucularımıza bir mesajınız olacak mı?

S.A. Olmaz mı? Bu konu çok önemli. Devlet engelli çocukların, ailelerinin tüm masraflarını karşılıyor. Evdeki faturadan tutun da çocukların tüm ihtiyaçlarına kadar. Fakat ebeveynlerin keyfi davranışları çocukların eğitimine zarar veriyor. Keyiflerine göre çocukları okullara göndermedikleri oluyor. Lütfen bu konuda biraz hassas olalım. Onların yanlarında her zaman olamayabilirsiniz, kendi ihtiyaçlarını giderebilecekleri bir yaşamı onlara çok görmeyin!

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ