Reklam
tvTürk

Tükenmeden Tüketici olmak!

İnsanların bir arada yaşamaya başladığı en eski dönemlerden itibaren, üreticiler ve tüketiciler arasında yer alan bir unsur olan tacirlerin, denetlenmesi için çeşitli yollar kullanılmıştır. Tacirlerin kendi aralarında örgütlenmesi, tüketicilerin ise, büyük ekonomik güce sahip tüccar organizasyonlar karşısında güçsüz olması nedeniyle zarara uğramasından dolayı, adı tam olarak “Tüketici Hakları” olmasa da, devlet güçleri çeşitli vasıtalarla ticaret hayatının denetlenmesi yoluna gitmiştir.

Aysel Yıldız

Aysel Yıldız

Yazarımız Aysel YILDIZ, 1978 Terme doğumlu olup, ilk orta lise eğitimini Terme’ de, Lisans eğitimini İzmir- Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesin’ de, Yüksek Lisans eğitimini, “İnşaat Sözleşmeleri ve Tahkim Hukuku” alanında Ankara- Ankara Üniversitesi Bankacılık ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsün’ de tamamlamıştır. Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları konusunda 2005 yılından bu yana değişik eğitim faaliyetlerine katılan yazarımız, 2017 yılından itibaren “Uzlaştırma” ve “Arabuluculuk” alanlarında uygulama dersi eğitmenlik görevi üstlenmektedir. Ocak 2001’ den bugüne Ankara Barosu’ na bağlı olarak serbest avukatlık yapmakta olan yazarımız, Ankara Barosu bünyesinde farklı tarihlerde farklı görevler üstlenmiş olup, halen Ankara Barosu Tüketici Hakları Kurulu Başkan Yardımcılığı, Ankara Barosu’ nu temsilen Ankara Tüketici İl Hakem Heyeti Yedek Üyeliği, Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Merkezi ve Mülteci Hakları Merkezi üyeliği görevini yürütmektedir. Serbest avukatlık yanı sıra, Arabuluculuk da yapan yazarımız, evli ve iki çocuk annesidir.

Değerli okurlar;

Güncel hukuki konularda, kısa ve daha genel çerçevede bilgi verme amaçlı olarak çıktığımız bu yolda, birkaç yazı ile arka arkaya değerlendireceğimiz konu olarak “Tüketici Hakları” konusunu seçtik.

İnsanların bir arada yaşamaya başladığı en eski dönemlerden itibaren, üreticiler ve tüketiciler arasında yer alan bir unsur olan tacirlerin, denetlenmesi için çeşitli yollar kullanılmıştır. Tacirlerin kendi aralarında örgütlenmesi, tüketicilerin ise, büyük ekonomik güce sahip tüccar organizasyonlar karşısında güçsüz olması nedeniyle zarara uğramasından dolayı, adı tam olarak “Tüketici Hakları” olmasa da, devlet güçleri çeşitli vasıtalarla ticaret hayatının denetlenmesi yoluna gitmiştir.

Osmanlı İmparatorluğun’ da 15. yy’ da kurulan “İhtisap” örgütü, önceleri doğrudan Sadrazam’ a, daha sonra da Kadı’ ya bağlı olarak, esnafın denetlenmesini, ticaret hayatının kurallara uygun ve nizami olarak işlemesini sağlamıştır. İhtisap’ dan daha önce kurulu bulunan,  Ahilik geleneğinden gelen Lonca’ lar da kendi üyeleri içinde belirli kurallarla ticari hayatın devamını sağlamıştır. Ancak” İhtisap”, meslek örgütü olmaktan farklı olarak, devlet tarafından görevlendirilen, salt denetleme /cezalandırma işi yapan bir örgüttür.

Tarih içinde, toplumların gelişmişlik düzeyi, ticari hayatın sujesi olan tüketicilerin haklarının konuşulmasını sağlamış, 15 Mart 1962 yılında dönemin Amerika Devlet Başkanı J.F. Kennedy, Temsilciler Meclisin’ de yaptığı konuşmada, “Tüketici Hakları” ndan ilk defa söz etmiştir. Birleşmiş Milletler, 1985 yılında aldığı bir karar ile, bu konuşmanın yapıldığı gün olan 15 Mart’ ı Dünya Tüketici Hakları günü olarak ilan etmiştir. Ülkemizde Dünya Tüketiciler Günü adıyla kutlanmakta olup, ayrıca 15-21 Mart tarihlerini içine alan hafta da Tüketici Haftası olarak kutlanmaktadır.

Türkiye’ nin de tarafı olduğu 1985 tarihli Birleşmiş Milletler  Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesi’ ne göre, bu bildirge ile hedeflenen;

  • Ülkelere, halklarına, tüketici olarak yeterli korumayı sağlamak ve idame ettirmek yönünde yardımcı olmak.
  • Tüketicilerin ihtiyaçlarına ve isteklerine cevap verecek üretim ve dağıtım şekillerini kolaylaştırmak,
  • Malların üretimi ve dağıtımı ve tüketicilere hizmet vermekle iştigal edenler için yüksek ahlaki davranış seviyesini teşvik etmek,
  • Tüketicileri olumsuz yönde etkileyen ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyette bulunan bütün teşebbüslerin iş yolsuzluklarına mani olmak için ülkelere yardımcı olmak,
  • Bağımsız tüketici gruplarının gelişmesini kolaylaştırmak,
  • Tüketiciyi koruma alanında uluslararası işbirliğini kolaylaştırmak,
  • Tüketiciye daha düşük fiyatlarla daha çok seçenek temin edecek pazar şartlarının gelişmesini teşvik etmek.

Anayasamızın 90. maddesi gereği, usulüne uygun olarak onaylanmış bir uluslararası antlaşma, ülkemizce kabul edilmiş bir kanun ile çelişkili bir hüküm içermesi halinde, ulusal kanunumuzdan üstündür. Bu nedenle “Tüketici Hukuku” ile ilgili temel konuları ele alırken, Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesi’ ni göz önünde bulundurmak gerekir.

6502 sayılı yasanın 3. maddesinin (k) bendine göre Tüketici; Ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişidir.

Tüketicinin yasal tanımından yola çıkarak; oturmak için gayrımenkul alımından, devre tatil alımına, paket turistik gezi turu almaktan, ayakkabı almaya veyahut bir şirketin ticari faaliyetine dahil olmayan tüm alım işlemleri tüketici işlemi olarak kabul edilmektedir. Sözleşmeden dönme, ayıp gibi hususlarda Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’ a tabi olmaktadır.

1994 yılında 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile başlayan süreç, bugün 2013 yılında kabul ve yayımlanan 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile son şeklini almıştır.

15/21 Mart Tüketici Haftası kutlamasının, kısmen alışveriş çılgınlığı gibi yansıtılmaya çalışıldığı bu günlerde, tüketicilere haklarının anlatılması için bir fırsat olarak görmek gerekir. Biraz uzun da olsa genel bir bakış attığımız “tüketici  hukuku” kapsamında önümüzdeki hafta  konumuz “ayıplı mal/hizmet” kavramı ve bu durumda “gidilebilecek hukuki yollar”  olacaktır.

Av. Aysel YILDIZ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
BANKA KREDİLERİ - 3 Mayıs 2019
EV ALIRKEN DİKKAT! - 19 Nisan 2019
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ